NAUKA: Każdy waper to pijak, a każdy pijak to waper…

Badania wykazują silny związek pomiędzy paleniem papierosów i piciem alkoholu. Idąc tym tropem, badacze z z Indiana University-Purdue University postanowili odnaleźć podobne połączenie alkoholowe z  e-papierosami.  W ramach badań naukowcy przeanalizowali nawyki 1400 osób. Okazało się, że spożywanie alkoholu doprowadza do stosowania e-papierosów i odwrotnie: stosowanie e-papierosów prowadzi do spożywania alkoholu. – E-papierosy mogą powodować problem z piciem alkoholu – ostrzega autor projektu badawczego Alexandra Hershberger z Indiana University-Purdue University, w najnowszym wydaniu Addictive Behaviours

– Środowisko waperów i ludzi związanych z branżą e-papierosową słynie z poczucia humoru i niezwykłej tolerancji. Są jednak pewne dopuszczalne granice, kiedy ze śmiechu człowiek trzęsie się aż do bólu brzucha i groźnej dla zdrowia asfiksji. I właśnie tym razem ta niebezpieczna granica została przekroczona…  – ostrzega Jerzy Jurczyński z eSmoking Association. Jednocześnie apeluje do branży e-papierosowej o zachowanie szczególnej ostrożności w kontakcie z podobnymi informacjami.

Więcej na temat śmierci ze śmiechu dowiesz się TUTAJ

oprac. na postawie Combined expectancies of alcohol and e-cigarette use relate to higher alcohol use Addictive Behaviors, Volume 52, Issue null, Pages 13-21, Alexandra R. Hershberger, Kenny A. Karyadi, J. Davis VanderVeen, Melissa A. Cyders link: