Firmy farmaceutyczne zwalczają e-papierosy

Niektórzy politycy i przedstawiciele organizacji zdrowotnych mówią, że e-papierosy powinny być opodatkowane i traktowane tak samo jak papierosy. (…). Mówią: nie próbujcie e-papierosów, ale nigdy nie ujawnią faktu, że dostają miliony dolarów od firm farmaceutycznych i innych koncernów produkujących produkty do walki z nałogiem. Te grupy są opłacane przez lobby farmaceutyczne. Są sponsorowane przez rynek farmaceutyczny, który sprzedaje te wszystkie produkty dla palaczy: plastry, gumy, tabletki… – alarmuje dr Gilbert Ross, dyrektor wykonawczy Amerykańskiej Rady Nauki i Zdrowia (ACSH).

W 2012 roku dziennikarze „Washington Post” ujawnili, że 82 proc. tekstów publikowanych w tylko jednym z prestiżowych czasopism medycznych pochodzi od autorów utrzymujących związki z koncernami farmaceutycznymi.

W Polsce wartość aptecznego rynku produktów bez recepty, do których należą m.in. produkty dla osób uzależnionych od tytoniu, wynosi 11,430 mld złotych 92014). Segment ten stanowi około 42% udziału wartościowego w całym rynku farmaceutycznym w Polsce (wliczając leki, suplementy diety, artykuły medyczne oraz kosmetyki apteczne).