Kancelaria Premiera żąda wyjaśnień od Ministra Zdrowia

Kancelaria Prezesa Rady Ministrów złożyła wniosek do Ministerstwa Zdrowia o wyjaśnienie w sprawie wypowiedzi Ministra Zdrowia, prof. Mariana Zembali  dotyczącej producentów papierosów elektronicznych.

27 września br., Minister Zdrowia publicznie stwierdził, iż „Producenci [e-papierosów], którzy na tym bardzo dużo zarabiają – to jest gigantyczny przemysł i gigantyczne pieniądze – w sposób bezwzględny nie mówią prawdy. Mówią, że e-papierosy nie są szkodliwe. Są mniej szkodliwe niż czysty tytoń, ale są szkodliwe”.[1]

Wypowiedź ministra spotkała się ze zdecydowaną reakcją branżowej organizacji przedsiębiorców eSmoking Association, które skierowało w tej sprawie skargę do szefa polskiego rządu  oraz zaapelowało o przeprowadzenie rządowych badań porównujących zagrożenia zdrowotne wywoływane przez e-papierosy w porównaniu do wyrobów tytoniowych i dymu tytoniowego.

– Minister Zdrowia kwestionuje wiarygodność firm e-papierosowych. Urzędnicy Ministerstwa Zdrowia kwestionują wiarygodność wyników międzynarodowych badań naukowych stwierdzających wielokrotnie mniejszą szkodliwość e-papierosów w porównaniu do wyrobów tytoniowych.  Oczywistym efektem takiego postepowania ministerstwa, jest zniechęcanie palaczy do rezygnacji z palenia i sięgania po alternatywną używkę nikotynową, która nie wiąże się z narażeniem na działanie zabójczego dymu tytoniowego. Dlatego oczekujemy publicznej debaty na temat e-papierosów opartej na faktach naukowych i przeprowadzenia przez resort zdrowia niezależnych badan naukowych, skoro urzędnicy resortu notorycznie kwestionują wyniki uzyskane przez czołowych światowych ekspertów w tej dziedzinie  – mówi Jerzy Jurczyński public affairs stowarzyszenia eSmoking Association.

_

[1] 27.09.2015 fakty.interia.pl, „Zembala: Producenci e-papierosów nie mówią prawdy” – http://fakty.interia.pl/polska/news-zembala-producenci-e-papierosow-nie-mowia-prawdy,nId,1893524